Bannerpkngww2

 

noberschap wirdumlogo dblwirdum

 

 Beste dorpsgenoten,

 

De boodschap van deskundigen en onze regering is helder en duidelijk: Samen doen we er alles aan om de verspreiding van het nieuwe Coronavirus te vertragen, zodat niet iedereen tegelijk ziek wordt en we als gemeenschap immuniteit opbouwen.

Sociale onthouding is de opdracht aan ons allen, zodat we niet allemaal tegelijk ziek worden en de meest kwetsbaren de dupe worden. Deze situatie heeft grote impact op het dagelijks leven van iedereen. Thuis blijven in plaats van naar het werk, niet naar school kunnen, niet naar je sportvereniging, niet naar je vriendenclub of op bezoek bij opa, oma of je kinderen.

Er is ongerustheid en onzekerheid en dat is terecht. Het is goed mogelijk dat er voor u door deze situatie vragen of knelpunten ontstaan. Anderzijds ontstaan er op veel plekken creatieve en sociale oplossingen en zijn we blij met alle digitale mogelijkheden.

Ook in Wirdum is het idee ontstaan om elkaar te helpen in deze moeilijke tijd. Sommige mensen hebben hun Familie in de buurt en kunnen of willen deze zorg onderling regelen. Maar dit geldt niet voor iedereen. Hulp vragen is niet altijd makkelijk en hulp aanbieden ook niet altijd; je weet nooit of de ander daar wel op zit te wachten.

Daarom heeft Wirdum het plan opgevat om vraag en aanbod bij elkaar te brengen door middel van een noaberschap-hulplijn.

  • Praktische vragen. Wanneer u bijvoorbeeld op zoekt bent naar hulp bij het halen van boodschappen of medicijnen. Misschien zoekt u een kinderoppas vanwege u baan of iemand die de hond kan uitlaten, omdat u het huis niet uit kan.
  • Overige hulpvragen. Als u (of iemand in uw omgeving) psychische en/of lichamelijke klachten ondervindt. Of wanneer er knelpunten ontstaan, omdat taken niet meer door een externe hulp worden opgepakt bijvoorbeeld.
  • Luisterend oor. Gewoon een praatje van mens tot mens via de telefoon

De coördinator van de noaberschap-hulplijn Anita Overzet probeert hulpvraag en aanbod zoveel mogelijk bij elkaar te brengen.

Betaling van de boodschappen kan per pin, we hebben een mobiel pinapparaat waarmee we bij u aan huis kunnen afrekenen.

 

Telefoon:                    0596571617  of 0657360523

Adres:                        Stadsweg 18 Wirdum

Mail:                           Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.            

Website:                     www.wirdum-gn.com

Tips voor thuis

 

 

 

Voor activiteiten en beweging

www.team050.nl/corona/algemene-tips/ à Tips voor ouders. Dagplanning, activiteiten en meer

 

www.dutchgymnastics.nl/beweegdiploma/tips-voor-thuis à Beweegtips voor thuis - jonge kinderen

 
   

 

www.maxvandaag.nl/programmas/tv/nederland-in-beweging à Elke dag 30 minuten bewegen

Tips voor iets nieuws leren

Diverse sites bieden gratis podcasts en webinars aan.

Gebruik uw internetzoekmachine om een onderwerp te zoeken die u aanspreekt.

 

www.maxvandaag.nl/cursussen

www.youtube.com à   Typ iets in wat u wilt leren,

grote kans dat iemand er wel een instructiefilmpje voor heeft gemaakt

Voor een digitaal spelletje alleen of met anderen

www.plusonline.nl

Heeft een uitgebreid aanbod voor spelletjes. Gebruik de zoekmachine op de website om bijvoorbeeld apps te vinden voor klaverjassen of woordfeud voor op de tablet of mobiel.

Of test u kennis met een digitale quiz.

www.denksport.nl/online-puzzelen  Of speel eens online een kruiswoordpuzzel of sudoku.

Vragen over Corona:

www.rijksoverheid.nl/coronavirus of bel naar 0800-1351 (dagelijks tussen 08:00 en 22:00 uur)

 

 

 

 

Passielezing Een project van Robert Spannenburg met medewerking van leden van de cantorij

Bijdrage de messengers "U genade is mij genoeg"

 

 

Pasen

40dagengw0220

Pasen lijkt nog ver weg maar de 40 dagentijd is aanstaande en begint deze maand op 26 februari.Op weg naar Pasen

De week voor pasen Zondag 5 April tot Zondag 12 April is te volgen: op weg naar Pasen

 

In de volgende groeiwijzer vindt u meer informatie over de zeven 40 dagentijd collectes die van zondag 1 maart tot en met Eerste Paasdag op 12 april gehouden worden.

In de Veertigdagentijd leven we toe naar Pasen. Jezus riep 'Sta op!' tegen zieken en mensen die lijden onder onrecht. Hij riep zelfs doden tot leven. En gaf zelf zijn leven voor ons als ultieme daad van liefde. Niet het duister maar de liefde overwon. Jezus geeft ons nieuwe hoop. We mogen iedere dag weer opstaan uit alles wat ons neerdrukt, alles wat ons somber maakt.

De veertigdagentijdkalender 2020 daagt u uit tot bezinning in de 40 dagen op weg naar Pasen. ´Sta op´ is de rode draad door alle dagen. De kalender biedt tevens nieuwe vormen om invulling te geven aan de vastentijd, bijvoorbeeld door te vasten van snoep, sociale media of vlees.

U kunt de kalender gratis bestellen op:

https://petrus.protestantsekerk.nl/veertigdagentijdkalender

Ontkiemen

 

De kinderen van de nevendienst lezen in de Veertigdagentijd verhalen over zaden en vruchten. Laten wij met ze meedoen en deze verhalen gebruiken om eens naar onszelf te kijken. Is je geloof gegroeid de afgelopen tijd?

Welke vruchten draagt het? En hoe draag je bij aan het zaaien van Gods woord? Grote vragen waar je wel veertig dagen mee toe kan.

Om u verder op weg te helpen, hieronder een gedicht over het Onze Vader. Een gedicht dat helpt dit gebed bewuster te bidden en daardoor anders naar jezelf te kijken. Het kan je helpen groeien, is mijn ervaring

kruis

 

 

Zeg niet.                                                                                            

Zeg niet Vader

als jij je niet als zijn kind gedraagt.

Zeg niet Onze

als je eerst aan jezelf denkt.

Zeg niet Die in de hemelen zijt

als je alleen met aardse dingen bezig bent.

Zeg niet Uw naam worde geheiligd

als je denkt daardoor beter te zijn dan anderen.

Zeg niet Uw koninkrijk kome

als je het verwart met materieel succes.

Zeg niet Uw wil geschiede,

als je niet accepteert dat die anders kan zijn dan jouw wil.

Zeg niet Geef ons heden ons dagelijks brood

als je je niet bekommert om wie armoede lijdt.

Zeg niet Vergeef ons onze schulden

zonder te menen: gelijk wij vergeven onze schuldenaren.

Zeg niet Leid ons niet in verzoeking,

als je jezelf blootstelt aan verleiding.

Zeg niet Verlos ons van de Boze,

zonder jezelf met hart en ziel in te zette voor het goede.

Zeg dan pas Amen.

 

 

Vieringen in de Stille Week en Paasfeest.

Het ziet er naar uit dat we Pasen niet samen in een kerk kunnen vieren. Daarom hieronder de plannen van hoe de diensten er wel uit komen te zien. Houdt u vooral de website en mail in de gaten voor eventuele wijzigingen want nog niet alles is bekend.

Witte Donderdag

De kerkenraad is nog hard bezig naar het zoeken van een oplossing voor deze viering van het Heilig Avondmaal. Een videodienst heeft niet de voorkeur omdat de voorganger dan niet tegelijk met de luisteraars het Avondmaal viert maar al veel eerder. Daarom zoeken we naar de mogelijkheid om deze viering middels een livestream te kunnen vieren. Dat iedereen in zijn eigen huis de Maaltijd van de Heer meeviert in plaats van samen in de kerk, lijkt mij geen probleem. De Heilige Geest trekt zich immers niets aan van muren of afstand.

Op de website zult u tegen die tijd kunnen vinden hoe deze dienst gevierd gaat worden. Mocht het lukken een oplossing te vinden om de Maaltijd van de Heer op afstand te vieren, zorgt u dan dat voor ieder belijdend lid van uw gezin een stukje brood hebt klaarliggen en een glaasje met een slokje wijn of druivensap. Met een wit tafelkleed, een kaars en uw liedboek is uw tafel gereed.

Goede Vrijdag

Deze dienst zal als videodienst op ons YouTube-kanaal verschijnen. De luisteraars die altijd al de dienst thuis ontvangen zullen ook deze dienst thuiskrijgen samen met de volgende diensten. Zorgt u weer voor een liedboek en een kaars? De liturgische kleur deze dienst is paars. Hiermee kunt u uw tafel inrichten als u dat wilt.

Stille Zaterdag

Broeder Jaap Schuurman is lector tijdens de Paaswake. Hij zal zorgen dat u thuis een moment van stilte en inkeer kunt beleven op weg naar Paasmorgen.

Paasmorgen

Er zal een videodienst voor u klaarstaan. Zorgt u dat u een liedboek en een kaars hebt klaarstaan en dit keer ook voor elk familielid een eigen kaars of waxinelichtje in een houder? De kaars en de waxinelichtjes nog niet aansteken. De kinderen hebben ieder een steen nodig. Minimaal zo groot als de palm van je hand en het liefst aan een kant een beetje plat. Ook hebben zij stiften nodig. Voor wie een tafelkleed of bloemen neer wil zetten, de kleur is deze morgen wit.

Tweede Paasdag

Het lukt de Werkgroep Eredienst dit jaar niet een dienst te organiseren. Maar ze heeft wel mooie liederen voor u uitgezocht. Kijk op de website welke liederen en hoe u deze kunt beluisteren. Laat u inspireren door de keuze voor de liederen of zing mee God ter eer.

D

Voor de dorpskrant Rondom Wirdum schrijf ik een column. Omdat wie in Garrelsweer of Winneweer woont deze niet kan lezen hieronder de tekst.

ZIN ZIEN

Column: ds. Christel Minnaard (wordt ook in Romdom Wirdum site geplaatst)

Buiten zie ik hoe een merel met een veel te grote tak voorbij komt vliegen. Het wordt lente en er moet een nestje gebouwd worden. Ik ken die merel wel want hij zingt regelmatig het hoogste lied. Ik kijk een beetje jaloers naar hem. Natuurlijk op zijn eigen manier heeft dit beestje het enorm druk. Maar toch máákt hij zich niet druk. Dat kan hij niet want daar is hij niet slim genoeg voor. Dat maakt je leven wel veel eenvoudiger. Verder nadenken dan wat hij nu moet doen volgens zijn instinct kan hij niet. Hij maakt zich dus geen zorgen over het vinden van een vrouwtje of over de kat die zijn jongen kan opeten.

En dus ben ik best een beetje jaloers. Want wanneer ik dit schrijf is nog niet duidelijk wat het corona-virus te weeg gaat brengen. Wat zal het betekenen voor ons, onze dorpsgenoten en voor al die kwetsbare mensen in de wereld? Dit komt nog bij de gebruikelijke zorgen die ik heb over de gezondheid van de mensen die ik ontmoet, over de kloof tussen arm en rijk, over wereldvrede en solidariteit. Er is veel om je zorgen over te maken. Wat heeft die merel het dan maar gemakkelijk. Hij weet niet dat de buren net een nieuwe kat hebben gekregen.

Ik moet denken aan die Bijbeltekst die oproept naar de vogels te kijken. Want dan zie je dat vogels niet zaaien, niet oogsten en ook geen graanschuren vullen met voorraden. Vogels hamsteren niet en maken zich niet ongerust. Zo waarschuwt deze tekst mij en zegt er nog bij: “Wie kan door zich zorgen te maken een dag langer leven? Je hebt genoeg aan de zorgen van vandaag!”.

Vandaag helpt deze tekst mij niet mij minder zorgen te maken over morgen. Ik kan dat gevoel niet zomaar uitzetten want ik weet nu eenmaal in wat voor wereld wij leven.  Maar het helpt me wel om de zorgen mij niet te laten verlammen maar juist actief te maken. De merel kan niets tegen de kat van de buren beginnen om zijn jongen te beschermen. Maar ik kan wel van alles doen. En dus kijk ik blij naar mensen die boodschappen doen voor een ander, hoor ik enthousiast hoe mensen elkaar een hart onder de riem steken. Gelukkig lijken wij niet op die merel en weten wij wat we voor elkaar kunnen doen.

 

vogeltje

 

 

 

 

 

 

 

 

ANDER NIEUWS OP KERKELIJK GEBIED

 

19 oktober 2020

Start 1e jaarscursus Theologische Verdieping Groningen

 

Wil je een bredere visie op religie en zingeving, geef je dan op voor de cursus Theologische Verdieping Groningen (TVG). De cursus heeft een gevarieerde opzet en een breed palet aan vakken. Een uitgelezen kans om samen met anderen te ontdekken wat je geloof kan verdiepen.

Dit eerste jaar bestaat uit 22 avonden, waarin de volgende vakken aan bod komen: Oude Testament, Hedendaagse ontwikkelingen in de geloofsvragen (Dogmatiek), Nieuwe Testament, Spiritualiteit, Kerkgeschiedenis en Geloven in de Samenleving. Er is ruimschoots gelegenheid tijdens de lessen met elkaar in gesprek te gaan.

De kosten voor deze cursus zijn € 200.

De lessen worden gegeven op de maandagavond van 19.30 – 22.00 uur in het Willem Lodewijk Gymnasium, Verzetsstrijderslaan 220 te Groningen.

Meer informatie en aanmelden bij ds. Bert L. van der Woude, 0597-422112 of via de website: www.tvg-groningen.nl

Voor u en onze veiligheid zullen de coronamaatregelen worden gerespecteerd en gaat deze informatie uit van de huidige mogelijkheden.

 

Zin om je theologisch te verdiepen? Voor slechts € 25 kun je kennismaken.

De bijbel is niet rechtstreeks uit de hemel komen vallen, maar hoe zit het dan wel?

Wat is de relatie tussen kerkgeschiedenis en de algemene geschiedenis?

 

scheepje 

Zin om je theologisch te verdiepen? Voor slechts € 25 kun je kennismaken.

  • De bijbel is niet rechtstreeks uit de hemel komen vallen, maar hoe zit het dan wel?
  • Wat is de relatie tussen kerkgeschiedenis en de algemene geschiedenis?
  • Hoe staat het met religie in deze tijd? Wat kunnen we nog met oude dogma’s? Zijn er aanzetten tot een nieuwe spiritualiteit?
  • Hoe verhoudt geloof zich tot het dagelijks leven?

Deze en andere vragen komen aan de orde in de cursus Theologische Verdieping Groningen (TVG).  Een cursus voor iedereen die niet bang is om oude zekerheden te bevragen en die openstaat voor nieuwe inzichten. Het is een unieke mogelijkheid om kennis op te doen in gesprek met docenten en medecursisten en om je persoonlijk te ontwikkelen.

TVG Groningen biedt de mogelijkheid in drie avonden kennis te maken met deze cursus. Tijdens deze avonden ga je proeven hoe het is je te verdiepen in allerlei theologisch verwante vakken. Tevens maak je kennis met de meeste docenten.  De cursus wordt gegeven op de maandagavonden 21, 28 september en 5 oktober 2020 in het Willem Lodewijk Gymnasium, Verzetsstrijderslaan 220, Groningen van 19.30 – 22.00 uur. Daarna gaat het eerste jaar van start. De kosten voor de Oriëntatiecursus bedragen € 25,00.

Op 14 september a.s. om 19.30 uur is er een informatiebijeenkomst in het Willem Lodewijk Gymnasium, waarin oud-cursisten hun ervaringen delen en er gelegenheid is kennis te maken met de cursusleider.

Voor meer details of aanmelding, bezoek onze website www.tvg-groningen.nl of neem contact op met de cursusleider ds. Bert L. van der Woude, tel: 0597-422112.