Bannerpkngww2

D

Voor de dorpskrant Rondom Wirdum schrijf ik een column. Omdat wie in Garrelsweer of Winneweer woont deze niet kan lezen hieronder de tekst.

Zin Zien

Column: ds. Christel Minnaard

“In nood leert men zijn ware vrienden kennen” is het spreekwoord. Met als sombere ondertoon dat in nood zelfs een deel van je vrienden je laat zitten. Maar als ik terugdenk aan de afgelopen tijd, vind ik dat maar een negatief gezegde. Want wat ik na de brand bij de familie Berends zag gebeuren in Wirdum en omstreken, is dat niet alleen hun vrienden in actie kwamen. De actie die gezamenlijk werd opgezet door de kerk en dorpsbelangen bracht veel meer op dan verwacht. Heel veel mensen lieten een berichtje achter tijdens Kerst in Wirdum. Zelfs de jongste Wirdummers kwamen in actie. Tijd dus voor een aanpassing van het spreekwoord, ik stel voor: “ In nood ontdekt men hoeveel je aan dorpsgenoten hebt.” 

Al snel ontdekte ik dat ook dit nog te pessimistisch is. Want vanuit de hele wereld worden nu acties opgezet om de mensen en dieren te helpen die slachtoffer zijn geworden van de natuurbranden in Australië. Acties dus voor onbekenden ver weg. Dus zou het spreekwoord dan niet moeten luiden: “In nood ontdekt men dat men er niet alleen voor staat?

Ik vermoed dat er mensen zijn, die het hier niet mee eens zijn. Mensen, die tijdens ernstige ziekte bijvoorbeeld, door hun vrienden in de steek werden gelaten. Toch weiger ik slecht over deze “vrienden” te denken. Daarvoor ken ik het gevoel van machteloosheid te goed dat je aan een ziekbed kunt hebben. Want daar sta je met lege handen. Je denkt dat een zieke niets aan jou kan hebben. Ik heb moeten leren dat een zieke geen wonderen van je verwacht, alleen dat je er bent.

Ik besef dat “de kerk” in het verleden mensen klein gemaakt heeft door te benadrukken dat mensen vooral zondig zijn. Daar is veel mee kapot gemaakt. Ik vind in de Bijbel vooral veel wat een mens juist zelfverzekerd kan maken over wat hij voor een ander kan betekenen. Een mens kan veel goeds doen. En dat heb ik de afgelopen tijd zien gebeuren.