Bannerpkngww2

D

Voor de dorpskrant Rondom Wirdum schrijf ik een column. Omdat wie in Garrelsweer of Winneweer woont deze niet kan lezen hieronder de tekst.

ZIN ZIEN

Column: ds. Christel Minnaard (wordt ook in Romdom Wirdum site geplaatst)

Buiten zie ik hoe een merel met een veel te grote tak voorbij komt vliegen. Het wordt lente en er moet een nestje gebouwd worden. Ik ken die merel wel want hij zingt regelmatig het hoogste lied. Ik kijk een beetje jaloers naar hem. Natuurlijk op zijn eigen manier heeft dit beestje het enorm druk. Maar toch máákt hij zich niet druk. Dat kan hij niet want daar is hij niet slim genoeg voor. Dat maakt je leven wel veel eenvoudiger. Verder nadenken dan wat hij nu moet doen volgens zijn instinct kan hij niet. Hij maakt zich dus geen zorgen over het vinden van een vrouwtje of over de kat die zijn jongen kan opeten.

En dus ben ik best een beetje jaloers. Want wanneer ik dit schrijf is nog niet duidelijk wat het corona-virus te weeg gaat brengen. Wat zal het betekenen voor ons, onze dorpsgenoten en voor al die kwetsbare mensen in de wereld? Dit komt nog bij de gebruikelijke zorgen die ik heb over de gezondheid van de mensen die ik ontmoet, over de kloof tussen arm en rijk, over wereldvrede en solidariteit. Er is veel om je zorgen over te maken. Wat heeft die merel het dan maar gemakkelijk. Hij weet niet dat de buren net een nieuwe kat hebben gekregen.

Ik moet denken aan die Bijbeltekst die oproept naar de vogels te kijken. Want dan zie je dat vogels niet zaaien, niet oogsten en ook geen graanschuren vullen met voorraden. Vogels hamsteren niet en maken zich niet ongerust. Zo waarschuwt deze tekst mij en zegt er nog bij: “Wie kan door zich zorgen te maken een dag langer leven? Je hebt genoeg aan de zorgen van vandaag!”.

Vandaag helpt deze tekst mij niet mij minder zorgen te maken over morgen. Ik kan dat gevoel niet zomaar uitzetten want ik weet nu eenmaal in wat voor wereld wij leven.  Maar het helpt me wel om de zorgen mij niet te laten verlammen maar juist actief te maken. De merel kan niets tegen de kat van de buren beginnen om zijn jongen te beschermen. Maar ik kan wel van alles doen. En dus kijk ik blij naar mensen die boodschappen doen voor een ander, hoor ik enthousiast hoe mensen elkaar een hart onder de riem steken. Gelukkig lijken wij niet op die merel en weten wij wat we voor elkaar kunnen doen.

 

vogeltje