Bannerpkngww2

 

noberschap wirdumlogo dblwirdum

 

 Beste dorpsgenoten,

 

De boodschap van deskundigen en onze regering is helder en duidelijk: Samen doen we er alles aan om de verspreiding van het nieuwe Coronavirus te vertragen, zodat niet iedereen tegelijk ziek wordt en we als gemeenschap immuniteit opbouwen.

Sociale onthouding is de opdracht aan ons allen, zodat we niet allemaal tegelijk ziek worden en de meest kwetsbaren de dupe worden. Deze situatie heeft grote impact op het dagelijks leven van iedereen. Thuis blijven in plaats van naar het werk, niet naar school kunnen, niet naar je sportvereniging, niet naar je vriendenclub of op bezoek bij opa, oma of je kinderen.

Er is ongerustheid en onzekerheid en dat is terecht. Het is goed mogelijk dat er voor u door deze situatie vragen of knelpunten ontstaan. Anderzijds ontstaan er op veel plekken creatieve en sociale oplossingen en zijn we blij met alle digitale mogelijkheden.

Ook in Wirdum is het idee ontstaan om elkaar te helpen in deze moeilijke tijd. Sommige mensen hebben hun Familie in de buurt en kunnen of willen deze zorg onderling regelen. Maar dit geldt niet voor iedereen. Hulp vragen is niet altijd makkelijk en hulp aanbieden ook niet altijd; je weet nooit of de ander daar wel op zit te wachten.

Daarom heeft Wirdum het plan opgevat om vraag en aanbod bij elkaar te brengen door middel van een noaberschap-hulplijn.

  • Praktische vragen. Wanneer u bijvoorbeeld op zoekt bent naar hulp bij het halen van boodschappen of medicijnen. Misschien zoekt u een kinderoppas vanwege u baan of iemand die de hond kan uitlaten, omdat u het huis niet uit kan.
  • Overige hulpvragen. Als u (of iemand in uw omgeving) psychische en/of lichamelijke klachten ondervindt. Of wanneer er knelpunten ontstaan, omdat taken niet meer door een externe hulp worden opgepakt bijvoorbeeld.
  • Luisterend oor. Gewoon een praatje van mens tot mens via de telefoon

De coördinator van de noaberschap-hulplijn Anita Overzet probeert hulpvraag en aanbod zoveel mogelijk bij elkaar te brengen.

Betaling van de boodschappen kan per pin, we hebben een mobiel pinapparaat waarmee we bij u aan huis kunnen afrekenen.

 

Telefoon:                    0596571617  of 0657360523

Adres:                        Stadsweg 18 Wirdum

Mail:                           Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.            

Website:                     www.wirdum-gn.com

Tips voor thuis

 

 

 

Voor activiteiten en beweging

www.team050.nl/corona/algemene-tips/ à Tips voor ouders. Dagplanning, activiteiten en meer

 

www.dutchgymnastics.nl/beweegdiploma/tips-voor-thuis à Beweegtips voor thuis - jonge kinderen

 
   

 

www.maxvandaag.nl/programmas/tv/nederland-in-beweging à Elke dag 30 minuten bewegen

Tips voor iets nieuws leren

Diverse sites bieden gratis podcasts en webinars aan.

Gebruik uw internetzoekmachine om een onderwerp te zoeken die u aanspreekt.

 

www.maxvandaag.nl/cursussen

www.youtube.com à   Typ iets in wat u wilt leren,

grote kans dat iemand er wel een instructiefilmpje voor heeft gemaakt

Voor een digitaal spelletje alleen of met anderen

www.plusonline.nl

Heeft een uitgebreid aanbod voor spelletjes. Gebruik de zoekmachine op de website om bijvoorbeeld apps te vinden voor klaverjassen of woordfeud voor op de tablet of mobiel.

Of test u kennis met een digitale quiz.

www.denksport.nl/online-puzzelen  Of speel eens online een kruiswoordpuzzel of sudoku.

Vragen over Corona:

www.rijksoverheid.nl/coronavirus of bel naar 0800-1351 (dagelijks tussen 08:00 en 22:00 uur)

 

 

 

Veertigdagen- en Paastijd 2021

17 februari tot en met 5 april.

Groeien in geloof en verbondenheid.

 

Jezus zegt: “Ik ben…

…het levend water.

…het brood dat leven geeft.

...het licht voor de wereld.

…de goede herder.

…de ware wijnstok.

…de opstanding en het leven

 

40dagenIk ben er voor jou!

 

Wie is Jezus voor jou? In de voorbereidingstijd naar Pasen wordt iedereen uitgenodigd hierover na te denken.

Wat betekent Jezus voor jou en jouw leven?

De volgende activiteiten zijn georganiseerd zodat we samen als gemeente ons kunnen voorbereiden op Pasen en elkaar kunnen inspireren in de zoektocht naar wie Jezus voor je

 

Liturgie Pasen 2021

 

Filmpje Vrolijk Paasgebeurtenis

Wilt u het filmpje van Tweede Paasdag nog even zie? even een berichtje naar Ds. Minnaard of naar de webmaster

 

Paasmorgen

Welkom in de kerk!

Voor een vrolijke Paasdienst voor jong en oud.

 

Als de situatie niet verslechtert,

is iedereen Paasmorgen welkom in de kerk.

 

Liturgie Pasen 2021

 

Hoe gaat dit in zijn werk?

-Iedereen die van plan is om te komen meldt zich bij onze scriba Ike Postma. Als het kan per mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Graag vermelden met hoeveel personen je komt.

De kindernevendienst organiseert iets voor de kinderen dat zij bij hun ouders in de bank kunnen doen. Dus graag ook even het aantal kinderen vermelden.

Aanmelden kan tot en met 1 April.

-Wanneer er meer dan 30 mensen willen komen, wordt er ook een dienst in Wirdum gehouden. Zo kunnen we iedereen ontvangen. Wanneer er twee diensten zijn, krijgt u van tevoren te horen waar en wanneer u wordt verwacht. Om 9:30 in Garrelsweer of om 11:00 in Wirdum.

-En dan komt u Paasmorgen naar de kerk! We zullen nog niet zingen maar wel weer samen de dienst kunnen vieren. Vergeet niet bloemen mee te nemen om voor u de kerk ingaat het kruis bij de ingang te versieren.

 

Als u nog niet kunt komen.

 

Wie nog niet naar de kerk kan komen, kan de dienst in Garrelsweer vanaf 9:30 meevieren via Kerkomroep. Zorg ook voor een whatsapp verbinding dan krijgt u beelden opgestuurd vanuit de kerk. Op een rustig moment kunt u dan uw bloemen naar het kruis bij de kerk brengen om het te versieren.

avondmaaltafel

                                                                                                            Witte Donderdag Avondmaal thuis vieren

 

Stil staan bij Kruis en Opstanding:

bij beide kerken zal een groot kruis komen te staan versierd met groene takken en enkele bloemen.

Dit als teken van de hoop die Christus ons geeft.

Op Paasmorgen wordt u verzocht bloemen te brengen naar de kerk in uw dorp en daarmee het kruis te versieren als teken van nieuw leven.

Verbonden met elkaar: Omdat onderling contact moeilijk blijft is het volgende verzonnen om elkaar toch te bemoedigen. Gemeenteleden die mee willen doen kiezen een Bijbelvers uit dat hen moed geeft of belangrijk voor hen is. Ze schrijven vrij groot op een papier welk vers dit is. Bijvoorbeeld: Joh. 14:6 . De tekst hoeft dus niet helemaal uitgeschreven te worden. Dit papier hangen ze zo voor het raam dat mensen buiten het kunnen lezen. Wie creatief is zet in de voortuin of op de vensterbank een verbeelding neer. In dit geval zou je aan iets met een wegenkaart, een Bijbel en een bloemen kunnen denken. Bij psalm 23 aan een herdersstok en een kan water in de voortuin. Mensen die meedoen melden hun adres aan de scriba. Zij zal ze in de gemeentemail plaatsen. Zo weet iedereen die gaat wandelen of fietsen waar hij kan gaan kijken. Aanmelden kan tot en met 29 maart. Hebt u de eerste teksten al gezien?

Vasten: Tijdens de veertigdagentijd soberder leven en sparen voor een goed doel? De diaconie beveelt haar project van harte aan. Spaar mee voor Merci Ships want iedereen heeft recht op goede gezondheidszorg. De diaconie heeft een leuk spaardoosje.

40dagen

 

 

Voor de dorpskrant Rondom Wirdum schrijf ik een column. Omdat wie in Garrelsweer of Winneweer woont deze niet kan lezen hieronder de tekst.

 

ZIN ZIEN

Column: ds. Christel Minnaard

Het was door de coronamaatregelen al lang geleden dat ik in de kerk van Wirdum was. Maar de laatste en heetste week van de schoolvakantie was ik er eindelijk weer eens door de kinderactiviteit. Buiten was het bloedheet maar binnen in de kerk was het heerlijk koel. De hal is mooi opgeknapt en de kerkzaal opnieuw stijlvol ingericht. Een plek van stilte, rust en koelte voor een verhitte dominee die heeft staan dansen en toneelspelen bij 30 graden.

Het gastenboek vertelt dat de stilte meer mensen goed doet. En ik vraag mij af wat die mensen van dichtbij en ver weg hier in de kerk gevonden hebben. Misschien net als ik een gevoel van veiligheid. De dikke muren lijken immers de wereld met al haar problemen bij me weg te houden. Misschien ook wel rust. Want het licht van de kaarsjes maakt mij milder over mijzelf en positiever over mijn medemens. Ik vind er ook verbondenheid met al die mensen die voor mij deze kerk bezochten, vandaag, gisteren en eeuwen terug. Die hier kwamen om te trouwen en te rouwen. Hier op zondag zaten uit overtuiging of uit plichtsbesef. In goede tijden en in tijden van oorlog of de Spaanse griep. En mensen zoals ik, die hier kwamen omdat ze geloven dat ze God nodig hebben en hopen Hem in de kerk te vinden.

De deur van de kerk kraakt en er komt iemand binnen. We praten over hoe mooi de kerk is geworden en hoe het met ons gaat. Een gesprek over de onzekerheden en moeilijkheden en over hoop en overtuiging. Het gesprek doet me goed. En dit is wat ik ook vond ik de kerk van Wirdum. Iemand die naar je luistert en die je wat te vertellen heeft. En dat allemaal bij u in het dorp en elke dag open.

 

kerk wirdum

 

 

 

 

 

 

 

 

ANDER NIEUWS OP KERKELIJK GEBIED

 

KLEINE GEMEENTE IN GRONINGEN EN DRENTHE:

 “LATEN WE HET EINDVISIOEN NAAR VOREN HALEN”

 

Bierum, Holwierde, Krewerd, Losdorp en Spijk: samen één regiobestuur met behoud van eigen kerken

Het noorden van Groningen is een krimpgebied. Jonge generaties trekken weg om ergens anders te gaan werken en wonen. Deze krimp zie je ook terug in de gemeenten in Bierum, Holwierde, Krewerd, Losdorp en Spijk. Ds. Knol: “De gemeente Holwierde-Bierum-Krewerd, is geen vergrijzende gemeente. Nee, het is gewoonweg vergrijsd.” De ouderen in de gemeenten zijn verbaasd dat de jongeren die er nog wel zijn zich niet aansluiten bij de kerk, want zelf ervaren ze het als een onmisbare en warme plek. Datzelfde geldt voor de gemeente Spijk-Losdorp.

Deze gemeente overleggen al langer met elkaar in een regio- overleg, maar overwegen nu om daar ook bestuurlijke verantwoordelijkheid neer te leggen.

Zodat de plaatselijke kerkenraden meer tijd en energie overhouden voor de inhoudelijke zaken. Ds. Gerard Knol: “Als je los bent van de gedachte de bestaande kerk in stand te houden, heb je meer ruimte om met nieuwe ideeën bezig te zijn. Je krijgt dan de vrijheid om voorbij je oude vertrouwde

beeld te kijken.”

En dit alles vanuit de wens om niet te wachten tot het schip strandt, maar om als gemeenten toekomstgericht beleid te formuleren zodat de kerken in de dorpen present zijn en blijven. Wel zijn de Groningers heel stellig: samenwerken, ja! Fusie, nee! Of zoals Piet Kort, voorzitter van de

kerkenraad het zegt: “Mensen gaan kapot aan fusies. Dat kost een bak energie en frustratie. Zonde, want die plaatselijke gemeente moet blijven doorgaan.”

Ze halen, zoals ze het zelf zeggen, het eindvisioen naar voren door bestuurlijk op zoek te gaan naar een lichtere vorm van kerk-zijn. Daarnaast zijn ze - in samenspraak met de dienstenorganisatie - voorzichtig op zoek naar pioniersmogelijkheden.

Daarom is ds. Jake Schimmel van plan om met mensen uit deze generatie in gesprek te gaan over wat hen bezighoudt, wat hun vragen zijn, wat ze nodig hebben en wat de kerk voor hen daarin wellicht kan betekenen. Hij droomt van het opbouwen van een warme geloofsgemeenschap voor deze generatie. Van de ‘landelijke kerk’ heeft hij geleerd dat een pioniersplek niet bedoeld is om mensen de kerk in te trekken, maar om de kerk naar buiten te brengen.

Dat spreekt hem enorm aan. “Je hoeft niet te geloven om je aan te sluiten bij deze nieuwe geloofsgemeenschap, maar het is wel goed als het helder is dat het er daar in een pioniersplek over gaat. Een combinatie van vrijblijvendheid, maar ook duidelijk van het geloof. Die combinatie daar

zoek ik naar.”

Ds. Knol onderstreept de droom van ds. Schimmel van harte, maar voegt daar ook aan toe: “En laten we dan ook eerlijk zijn over dat de bestaande gemeente kerk daardoor misschien de pijn van zijn eigen tekortkomingen voelt, maar dat moet ons niet tegenhouden om nieuwe wegen te zoeken.”

Jurjen de Groot kijkt terug op een inspirerende dag: “Iedere keer ben ik weer onder de indruk van de veerkracht van plaatselijke gemeenten en het verlangen om kerk te zijn midden in de samenleving. In mijn bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen de plaatselijke verhalen een belangrijke plek

  1. Het zijn onmisbare en inspirerende richtingwijzers voor het toekomstgerichte beleid van de dienstenorganisatie.”

*Overgenomen uit de Nieuwsbrief van de Protestantse Kerk in Nederland.*