Bannerpkngww2

 

noberschap wirdumlogo dblwirdum

 

 Beste dorpsgenoten,

 

De boodschap van deskundigen en onze regering is helder en duidelijk: Samen doen we er alles aan om de verspreiding van het nieuwe Coronavirus te vertragen, zodat niet iedereen tegelijk ziek wordt en we als gemeenschap immuniteit opbouwen.

Sociale onthouding is de opdracht aan ons allen, zodat we niet allemaal tegelijk ziek worden en de meest kwetsbaren de dupe worden. Deze situatie heeft grote impact op het dagelijks leven van iedereen. Thuis blijven in plaats van naar het werk, niet naar school kunnen, niet naar je sportvereniging, niet naar je vriendenclub of op bezoek bij opa, oma of je kinderen.

Er is ongerustheid en onzekerheid en dat is terecht. Het is goed mogelijk dat er voor u door deze situatie vragen of knelpunten ontstaan. Anderzijds ontstaan er op veel plekken creatieve en sociale oplossingen en zijn we blij met alle digitale mogelijkheden.

Ook in Wirdum is het idee ontstaan om elkaar te helpen in deze moeilijke tijd. Sommige mensen hebben hun Familie in de buurt en kunnen of willen deze zorg onderling regelen. Maar dit geldt niet voor iedereen. Hulp vragen is niet altijd makkelijk en hulp aanbieden ook niet altijd; je weet nooit of de ander daar wel op zit te wachten.

Daarom heeft Wirdum het plan opgevat om vraag en aanbod bij elkaar te brengen door middel van een noaberschap-hulplijn.

  • Praktische vragen. Wanneer u bijvoorbeeld op zoekt bent naar hulp bij het halen van boodschappen of medicijnen. Misschien zoekt u een kinderoppas vanwege u baan of iemand die de hond kan uitlaten, omdat u het huis niet uit kan.
  • Overige hulpvragen. Als u (of iemand in uw omgeving) psychische en/of lichamelijke klachten ondervindt. Of wanneer er knelpunten ontstaan, omdat taken niet meer door een externe hulp worden opgepakt bijvoorbeeld.
  • Luisterend oor. Gewoon een praatje van mens tot mens via de telefoon

De coördinator van de noaberschap-hulplijn Anita Overzet probeert hulpvraag en aanbod zoveel mogelijk bij elkaar te brengen.

Betaling van de boodschappen kan per pin, we hebben een mobiel pinapparaat waarmee we bij u aan huis kunnen afrekenen.

 

Telefoon:                    0596571617  of 0657360523

Adres:                        Stadsweg 18 Wirdum

Mail:                           Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.            

Website:                     www.wirdum-gn.com

Tips voor thuis

 

 

 

Voor activiteiten en beweging

www.team050.nl/corona/algemene-tips/ à Tips voor ouders. Dagplanning, activiteiten en meer

 

www.dutchgymnastics.nl/beweegdiploma/tips-voor-thuis à Beweegtips voor thuis - jonge kinderen

 
   

 

www.maxvandaag.nl/programmas/tv/nederland-in-beweging à Elke dag 30 minuten bewegen

Tips voor iets nieuws leren

Diverse sites bieden gratis podcasts en webinars aan.

Gebruik uw internetzoekmachine om een onderwerp te zoeken die u aanspreekt.

 

www.maxvandaag.nl/cursussen

www.youtube.com à   Typ iets in wat u wilt leren,

grote kans dat iemand er wel een instructiefilmpje voor heeft gemaakt

Voor een digitaal spelletje alleen of met anderen

www.plusonline.nl

Heeft een uitgebreid aanbod voor spelletjes. Gebruik de zoekmachine op de website om bijvoorbeeld apps te vinden voor klaverjassen of woordfeud voor op de tablet of mobiel.

Of test u kennis met een digitale quiz.

www.denksport.nl/online-puzzelen  Of speel eens online een kruiswoordpuzzel of sudoku.

Vragen over Corona:

www.rijksoverheid.nl/coronavirus of bel naar 0800-1351 (dagelijks tussen 08:00 en 22:00 uur)

 

 

 

 

Passielezing Een project van Robert Spannenburg met medewerking van leden van de cantorij

Bijdrage de messengers "U genade is mij genoeg"

 

 

Pasen

40dagengw0220

Pasen lijkt nog ver weg maar de 40 dagentijd is aanstaande en begint deze maand op 26 februari.Op weg naar Pasen

De week voor pasen Zondag 5 April tot Zondag 12 April is te volgen: op weg naar Pasen

 

In de volgende groeiwijzer vindt u meer informatie over de zeven 40 dagentijd collectes die van zondag 1 maart tot en met Eerste Paasdag op 12 april gehouden worden.

In de Veertigdagentijd leven we toe naar Pasen. Jezus riep 'Sta op!' tegen zieken en mensen die lijden onder onrecht. Hij riep zelfs doden tot leven. En gaf zelf zijn leven voor ons als ultieme daad van liefde. Niet het duister maar de liefde overwon. Jezus geeft ons nieuwe hoop. We mogen iedere dag weer opstaan uit alles wat ons neerdrukt, alles wat ons somber maakt.

De veertigdagentijdkalender 2020 daagt u uit tot bezinning in de 40 dagen op weg naar Pasen. ´Sta op´ is de rode draad door alle dagen. De kalender biedt tevens nieuwe vormen om invulling te geven aan de vastentijd, bijvoorbeeld door te vasten van snoep, sociale media of vlees.

U kunt de kalender gratis bestellen op:

https://petrus.protestantsekerk.nl/veertigdagentijdkalender

Ontkiemen

 

De kinderen van de nevendienst lezen in de Veertigdagentijd verhalen over zaden en vruchten. Laten wij met ze meedoen en deze verhalen gebruiken om eens naar onszelf te kijken. Is je geloof gegroeid de afgelopen tijd?

Welke vruchten draagt het? En hoe draag je bij aan het zaaien van Gods woord? Grote vragen waar je wel veertig dagen mee toe kan.

Om u verder op weg te helpen, hieronder een gedicht over het Onze Vader. Een gedicht dat helpt dit gebed bewuster te bidden en daardoor anders naar jezelf te kijken. Het kan je helpen groeien, is mijn ervaring

kruis

 

 

Zeg niet.                                                                                            

Zeg niet Vader

als jij je niet als zijn kind gedraagt.

Zeg niet Onze

als je eerst aan jezelf denkt.

Zeg niet Die in de hemelen zijt

als je alleen met aardse dingen bezig bent.

Zeg niet Uw naam worde geheiligd

als je denkt daardoor beter te zijn dan anderen.

Zeg niet Uw koninkrijk kome

als je het verwart met materieel succes.

Zeg niet Uw wil geschiede,

als je niet accepteert dat die anders kan zijn dan jouw wil.

Zeg niet Geef ons heden ons dagelijks brood

als je je niet bekommert om wie armoede lijdt.

Zeg niet Vergeef ons onze schulden

zonder te menen: gelijk wij vergeven onze schuldenaren.

Zeg niet Leid ons niet in verzoeking,

als je jezelf blootstelt aan verleiding.

Zeg niet Verlos ons van de Boze,

zonder jezelf met hart en ziel in te zette voor het goede.

Zeg dan pas Amen.

 

 

Vieringen in de Stille Week en Paasfeest.

Het ziet er naar uit dat we Pasen niet samen in een kerk kunnen vieren. Daarom hieronder de plannen van hoe de diensten er wel uit komen te zien. Houdt u vooral de website en mail in de gaten voor eventuele wijzigingen want nog niet alles is bekend.

Witte Donderdag

De kerkenraad is nog hard bezig naar het zoeken van een oplossing voor deze viering van het Heilig Avondmaal. Een videodienst heeft niet de voorkeur omdat de voorganger dan niet tegelijk met de luisteraars het Avondmaal viert maar al veel eerder. Daarom zoeken we naar de mogelijkheid om deze viering middels een livestream te kunnen vieren. Dat iedereen in zijn eigen huis de Maaltijd van de Heer meeviert in plaats van samen in de kerk, lijkt mij geen probleem. De Heilige Geest trekt zich immers niets aan van muren of afstand.

Op de website zult u tegen die tijd kunnen vinden hoe deze dienst gevierd gaat worden. Mocht het lukken een oplossing te vinden om de Maaltijd van de Heer op afstand te vieren, zorgt u dan dat voor ieder belijdend lid van uw gezin een stukje brood hebt klaarliggen en een glaasje met een slokje wijn of druivensap. Met een wit tafelkleed, een kaars en uw liedboek is uw tafel gereed.

Goede Vrijdag

Deze dienst zal als videodienst op ons YouTube-kanaal verschijnen. De luisteraars die altijd al de dienst thuis ontvangen zullen ook deze dienst thuiskrijgen samen met de volgende diensten. Zorgt u weer voor een liedboek en een kaars? De liturgische kleur deze dienst is paars. Hiermee kunt u uw tafel inrichten als u dat wilt.

Stille Zaterdag

Broeder Jaap Schuurman is lector tijdens de Paaswake. Hij zal zorgen dat u thuis een moment van stilte en inkeer kunt beleven op weg naar Paasmorgen.

Paasmorgen

Er zal een videodienst voor u klaarstaan. Zorgt u dat u een liedboek en een kaars hebt klaarstaan en dit keer ook voor elk familielid een eigen kaars of waxinelichtje in een houder? De kaars en de waxinelichtjes nog niet aansteken. De kinderen hebben ieder een steen nodig. Minimaal zo groot als de palm van je hand en het liefst aan een kant een beetje plat. Ook hebben zij stiften nodig. Voor wie een tafelkleed of bloemen neer wil zetten, de kleur is deze morgen wit.

Tweede Paasdag

Het lukt de Werkgroep Eredienst dit jaar niet een dienst te organiseren. Maar ze heeft wel mooie liederen voor u uitgezocht. Kijk op de website welke liederen en hoe u deze kunt beluisteren. Laat u inspireren door de keuze voor de liederen of zing mee God ter eer.

D

Voor de dorpskrant Rondom Wirdum schrijf ik een column. Omdat wie in Garrelsweer of Winneweer woont deze niet kan lezen hieronder de tekst.

ZIN ZIEN

Column: ds. Christel Minnaard (wordt ook in Romdom Wirdum site geplaatst)

Buiten zie ik hoe een merel met een veel te grote tak voorbij komt vliegen. Het wordt lente en er moet een nestje gebouwd worden. Ik ken die merel wel want hij zingt regelmatig het hoogste lied. Ik kijk een beetje jaloers naar hem. Natuurlijk op zijn eigen manier heeft dit beestje het enorm druk. Maar toch máákt hij zich niet druk. Dat kan hij niet want daar is hij niet slim genoeg voor. Dat maakt je leven wel veel eenvoudiger. Verder nadenken dan wat hij nu moet doen volgens zijn instinct kan hij niet. Hij maakt zich dus geen zorgen over het vinden van een vrouwtje of over de kat die zijn jongen kan opeten.

En dus ben ik best een beetje jaloers. Want wanneer ik dit schrijf is nog niet duidelijk wat het corona-virus te weeg gaat brengen. Wat zal het betekenen voor ons, onze dorpsgenoten en voor al die kwetsbare mensen in de wereld? Dit komt nog bij de gebruikelijke zorgen die ik heb over de gezondheid van de mensen die ik ontmoet, over de kloof tussen arm en rijk, over wereldvrede en solidariteit. Er is veel om je zorgen over te maken. Wat heeft die merel het dan maar gemakkelijk. Hij weet niet dat de buren net een nieuwe kat hebben gekregen.

Ik moet denken aan die Bijbeltekst die oproept naar de vogels te kijken. Want dan zie je dat vogels niet zaaien, niet oogsten en ook geen graanschuren vullen met voorraden. Vogels hamsteren niet en maken zich niet ongerust. Zo waarschuwt deze tekst mij en zegt er nog bij: “Wie kan door zich zorgen te maken een dag langer leven? Je hebt genoeg aan de zorgen van vandaag!”.

Vandaag helpt deze tekst mij niet mij minder zorgen te maken over morgen. Ik kan dat gevoel niet zomaar uitzetten want ik weet nu eenmaal in wat voor wereld wij leven.  Maar het helpt me wel om de zorgen mij niet te laten verlammen maar juist actief te maken. De merel kan niets tegen de kat van de buren beginnen om zijn jongen te beschermen. Maar ik kan wel van alles doen. En dus kijk ik blij naar mensen die boodschappen doen voor een ander, hoor ik enthousiast hoe mensen elkaar een hart onder de riem steken. Gelukkig lijken wij niet op die merel en weten wij wat we voor elkaar kunnen doen.

 

vogeltje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANDER NIEUWS OP KERKELIJK GEBIED

Artikel uit het dagblad TROUW

Loten of reserveren voor een plekje in een kerkbank;

de anderhalvemeterkerk zoekt naar nieuwe regels

Kerkdiensten krijgen in elk geval deze zomer een heel ander karakter. Bij de deur staat iemand in een hesje die de reserveringen controleert en vraagt of de kerkganger gezond is, in de dienst wordt er niet meer gezongen en na de viering is er geen koffie.

Maaike van Houten 14 mei 2020,

Als kerken volgende maand weer voorzichtig mogen beginnen met kerkdiensten, moeten ze vooral hun gezond verstand gebruiken, schrijft de leiding van de Protestantse Kerk in Nederland in het protocol voor de ‘anderhalvemeterkerk’ dat ze donderdagochtend publiceerde. Het protocol is een richtlijn voor de circa 1500 PKN-gemeentes; ze kan slechts adviezen uitbrengen aan de achterban.

Samenzang in de kerkdienst wordt ‘dringend afgeraden’. Er zijn aanwijzingen dat zingen ook op anderhalve meter afstand van elkaar een verhoogd risico geeft op besmetting. Premier Rutte wees daar vorige week in het debat met de Tweede Kamer ook nog eens op. “Wees heel terughoudend. Hard zingen is echt een risico”, zei hij. Onderzoek moet nog uitsluitsel geven, maar zolang dat er niet is, ontraadt de PKN de samenzang.

Hoewel de PKN constateert dat zingen wezenlijk is voor protestantse diensten, stelt ze ook vast dat ‘een dienst er niet mee staat of valt’. Ze noemt een aantal alternatieven: een of een paar zangers die een lied zingen, liederen alleen laten spelen door organist of pianist, opzeggen van liederen met op de achtergrond de melodie. Ook prijst de leiding de waarde van stilte aan: “De ontdekking van de rijkdom van de stilte als liturgisch element kan als rijke inspiratiebron worden (her)ontdekt”.

‘Anderhalve meter bij zingen niet voldoende’

Zingen lijkt een grote bron van besmetting te zijn, schrijft de Protestantse Kerk in Nederland in het protocol voor kerkdiensten in de anderhalvemetersamenleving. Er zijn meerdere voorbeelden bekend van snelle verspreidingen van het virus in koren en kerken. Maar hoe die snelle verspreiding precies gaat, en wat precies de risico’s zijn, is nog niet duidelijk. Onderzoek heeft laten zien dat Covid-19 zich ook kan verplaatsen in zogeheten aerosolen, minuscule druppeltjes die heel snel verdampen waardoor het virus in de lucht blijft zweven en enkele uren actief kan blijven. De snelheid waarmee lucht het lichaam verlaat is bij zingen doorgaans hoger dan bij spraak: het is vergelijkbaar met hoesten. Anderhalve meter afstand houden is dan waarschijnlijk niet afdoende. En zingen in je elleboog – dat gaat uiteraard niet. Maar of en hoe ziek mensen kunnen worden als ze op die manier het virus binnen krijgen, is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk spelen daarbij ventilatie en airconditioning ook een rol.

Verruiming na Pinksteren

Kerkgenootschappen en andere religieuze organisaties hebben tot 1 juni de tijd gebruiksplannen op te stellen voor de anderhalvemeterbijeenkomsten. Nu houden ze over het algemeen samenkomsten met een zeer beperkt aantal mensen. Per 1 juni – vlak na Pinksteren – kunnen ze bij de vieringen maximaal dertig mensen toelaten, vanaf 1 juli mogen er maximaal honderd mensen in een kerk, moskee, synagoge, tempel. De PKN vindt dat kerken niet de grenzen moeten opzoeken: geen vieringen in verschillende zalen tegelijk, niet meer dan twee diensten op een dag.

Religieuze organisaties moeten daarvoor een reserveringssysteem opzetten, zo adviseerde het overkoepelende contactorgaan met de overheid CIO al vorige week. 100 procent verplicht is dat niet, maar de buitenruimte van een kerk valt onder de openbare ruimte. Opstoppingen zijn daar verboden. “Dus een reserveringssysteem is bijna de enige mogelijkheid om aan de maatregelen van de overheid te voldoen”, stelt de woordvoerder van de PKN.

De top noemt een aantal manieren voor de selectie van de dertig dan wel honderd mensen die op zondag de dienst mogen bezoeken. Kerken kunnen de aanmelding openstellen en stoppen bij de eerste dertig. Ze kunnen een tijdstip noemen waarvóór mensen moeten laten weten dat ze naar de kerk willen, en vervolgens loten wie er deze keer naar binnen mogen. Ze kunnen ook een systeem maken per wijk, of op leeftijd of achternaam.

Rituelen als het avondmaal en doop kunnen naar het oordeel van de PKN wel doorgaan, maar onder het coronaregime: wijn drinken uit aparte bekertjes, gebruik van een doopstok met een kelk in plaats van een dominee die het water sprenkelt op het hoofd van de dopeling. Handoplegging, bijvoorbeeld bij een huwelijk, is onmogelijk. Huwelijken en ook uitvaarten kunnen wel doorgaan, met het geldende maximum aan bezoekers.

Collecte-app

In de kerkzaal kunnen gezinnen bij elkaar gaan zitten, maar anderen moeten op anderhalve meter afstand plaatsnemen in de banken of op de stoelen. In het gebouw moet een looproute worden uitgezet. De collecte met het doorgeven van de collectezakjes moet plaatsmaken voor een grote schaal waar het geld op wordt gelegd. Of door een collecte-app. De PKN adviseert kerken coördinatoren aan te stellen die erop toezien dat de regels goed worden uitgevoerd. Als zij een hesje aandoen, worden zij ook als zodanig herkend, aldus het protocol.

De katholieke kerk laat weten druk bezig te zijn met de nieuwe regels. Het is nog niet bekend wanneer die klaar zijn. Ook moskeebesturen maken plannen voor de anderhalvemetersamenleving in de moskee.