Bannerpkngww2

MEDITATIE

 

sterren

Samen in het Licht van God.


 Het licht schijnt in de duisternis

en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen.

Johannes 1:5(NBV)

Kerstlicht.

Gelooft u wat Johannes hier schrijft? Gelooft u dat de duisternis het licht niet in zijn macht heeft gekregen? Jezus, het licht voor de wereld, stond op uit de dood. Ik neem aan dat u dat gelooft. Dus ik neem aan dat u tot zover wel gelooft dat het duister het licht niet in zijn macht kreeg. Maar gelooft u ook dat de duisternis nog steeds het licht niet in zijn macht krijgt? Dat de coronamaatregelen de kerken niet fataal zullen worden? Dat de goede boodschap nog steeds gedeeld kan worden ondanks de afstand? Dat ondanks alle hardheid in de wereld er nog steeds mensen zijn die zich laten leiden door wat Jezus hen leert?

Ik ben er van overtuigd dat geen enkele duisternis het licht kan overwinnen. Kijk maar naar landen waar geloofsgemeenschappen het al jarenlang veel moeilijker hebben dan wij nu. In landen waar christenen vervolgd worden is het licht ook niet gedoofd. Let ook maar eens op hoe mensen juist nu open staan voor een gesprek over meer dan koetjes en kalfjes. En bedenk eens hoeveel meer mensen hun buren of familie of onbekenden helpen in deze coronatijd dan er mensen zijn die regels overtreden. Alleen komen deze mensen niet zo vaak in het nieuws.

Wij als christenen die geloven dat Jezus is opgestaan uit de dood, voor ons zou het toch niet moeilijk moeten zijn te geloven dat de duisternis het niet kan winnen van het licht? Het licht overwon al de diepste duisternis van de dood, ontsnapte zo ook aan de mensen die het wilden vermoorden. Als dit het licht niet klein krijgt, wat dan wel? En dus zou het voor ons ook niet moeilijk moeten zijn er een vrolijk en blij feest van te maken als wij met Kerstmis gedenken dat het licht op aarde is gekomen. Zo te laten zien dat wij geloven dat het Licht altijd wint.

Het zal een ander feest worden dan we gewend zijn. En als we nu toch gedwongen zijn gewoonten en familietradities te laten vallen is het misschien een goed moment om het eens anders te doen. Als u plannen maakt voor de kerstdagen, een vraag om over na te denken: Hoe zou Jezus feesten gevierd hebben? En met wie? Leest u het maar in uw Bijbel. Misschien brengt het u op een idee om het dit jaar eens anders te doen en bereidt u het kerstdiner dit jaar niet (alleen) voor uw familie maar ook voor iemand anders, koopt u cadeautjes voor vreemden, strooit u vrolijke boodschappen de duisternis in. Schijnt uw licht zo in iemands duisternis. Een vrolijk kerstfeest met heel veel licht.

Christel Minnaard

kerststal