Bannerpkngww2

 

 pkn logo

 

 

NIEUWSBRIEF CLASSISPREDIKANT ds. JAN HOMMES

Versoepeling maatregelen Corona: het protocol

Aan: kerkenraden, predikanten en kerkelijk werkers in de classis Groningen-Drenthe van de Protestantse Kerk Nederland

Glimmen, 15 mei 2020

Beste kerkenraden, predikanten en kerkelijk werkers,

Voor sommigen is deze periode van thuisblijven als het kan, de drukte vermijden en weinig tot geen sociale contacten een tijd van rust en tot jezelf komen. Voor anderen is het precies het tegendeel, want hoe gaat dat met mijn bedrijf, met mijn werk en hoe is dat bij het afscheid nemen van een dierbare? Voor velen voelt het ook dubbel: je wilt graag meer en anders dan je kan en doet, maar je weet ook dat dit de manieren op dit moment zijn. Avonden thuis en niet vergaderen of iets anders is ook wel eens lekker. 

Het is en blijft zoeken naar wat wel en niet kan, wat wel en niet verstandig is. De maatregelen die waren getroffen worden steeds opnieuw bekeken en mogelijk versoepeld. Dat geldt ook voor ons als kerkelijke gemeenten. We willen graag weer gewoon bij elkaar komen in de kerk en dat kan vanaf 1 juni, tweede Pinksterdag, maar dan wel onder strikte voorwaarden. We willen graag weer elkaar zien en ontmoeten om te vergaderen bijvoorbeeld en het lijkt er op dat ook daar mogelijkheden komen per 1 juni, beperkt, met kleine gezelschappen.

De afgelopen week kreeg ik veel vragen over het advies van de Protestantse Kerk om te oefenen met vieren in kleine groepen (maximaal 30 mensen). Dat was en is een mogelijkheid. Ik hoor veel gemeenten die dat niet gaan doen om uiteenlopende redenen en dat is een andere mogelijkheid. ‘Misschien is het nog niet bij elkaar komen wel een goed signaal dat we onze bijdrage uiteraard willen leveren aan het niet verspreiden van het virus, dat we oog en oor hebben voor de gevaren en dat we die serieus nemen.’ Dat schreef iemand deze week en dat bleef hangen. Ik weet dat gemeenten door willen gaan met online vieringen en ook dat is een mogelijkheid, niet alleen in juni, ook nog in juli en augustus. Het is en blijft maatwerk en zoeken, voor de kerkenraden moeilijke keuzes.

Er waren ook veel vragen over het zingen. De lofzang gaande houden wordt veelal eerst verbonden met zingen. Het geeft verdriet en doet pijn dat zingen een zodanig groot risico vormt dat het beter is om het niet te doen: dat is dan ook het advies, met pijn in het hart.

We willen ook graag elkaar weer ontmoeten in onze pastorale praktijk, gewoon bij elkaar op bezoek. Het blijft behelpen, maar het advies is om dat nog zo veel mogelijk online te doen.

Een aantal mensen heeft hard gewerkt om op al onze vragen een antwoord te vinden en dat lukt uiteraard nooit helemaal. Ik vind wel dat er een mooi protocol uitgerold is. Hier kunnen gemeenten goed mee uit de voeten om hun eigen verantwoordelijkheid op te pakken. Het protocol staat op de website van de Protestantse Kerk, ik voeg de link hierbij. Er is ook een inleiding van onze scriba, ds. de Reuver, ook die link voeg ik hierbij. Mijn advies is: lees het protocol een keer in zijn geheel goed door.

https://www.protestantsekerk.nl/verdieping/protocol-kerkdiensten-en-andere-kerkelijke-bijeenkomsten/

en de overweging van ds. René de Reuver

 https://www.protestantsekerk.nl/verdieping/pasen-pinksteren-corona-verwachtingstijd/

Ik wens jullie allen, als voorgangers en kerkenraden, veel wijsheid en zegen bij het maken van plannen voor de toekomst. Het virus is bepaald nog niet weg.

Uw classispredikant mede namens het Breed Moderamen,

  1. Jan Hommes

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06-51999711