Bannerpkngww2

ADVENT EN KERST:

 

Tijdens Advent en Kerst worden er verschillende liturgische schikkingen gemaakt door de bloemengroep. We laten u met onderstaande uitleg weten wat met deze schikkingen bedoeld wordt.

Het thema is  GEEF LICHT!

De lezingen voor de adventstijd zijn gekozen uit het boek Micha. Micha was in zijn tijd een criticus van het systeem, hij becommentarieerde de maatschappij op sociale en religieuze thema’s. In zijn kritieken wees hij naar een hoopvolle toekomst en gaf zijn mening over hoe het zou kunnen of zelfs moeten zijn. Hoe actueel kan het zijn?

In de gekozen lezingen uit het leesrooster gaat het over een mogelijke voorspelbare toekomst. Het gaat over de complexiteit van leven, zonder begin en zonder einde. Daarmee passen de gekozen lezingen bij de betekenis van advent, een periode van verwachten waarin we toeleven naar Kerst, de geboorte van Jezus.

 laatstezondag schikking122019

  

Zondag 1 december, 1e advent

Micha 2 : 12

“Ik zal ze samenbrengen als schapen en geiten binnen de omheining, als een kudde in de wei; het zal daar gonzen van de mensen”.

Het geheel van deze schikking rust op drie steunen. Een oneindige cirkel van stekelig groen is als de omheining voor de kudde, beschermend. De drie steunen zijn stevig genoeg om alles te dragen en staan symbool, voor de Drieëenheid, of zelfs voor het gezin, moeder, vader en kind.

Micha beschouwt mensen als een kudde die beschermd wordt in de kring. Dat zien we hier. Met hier en daar een plukje schapenwol. Een cirkel is een sterke constructie en moeilijk te verbreken.

Zondag 8 december, 2e advent

Micha 4 : 1 – 8

“Geen volk zal nog het zwaard trekken tegen een ander volk, geen mens zal meer weten wat oorlog is”.  Micha 4 : 3.

Advent is toeleven naar de komst van de Vredebrenger bij uitstek. De tweede krans is een met eucalyptusblad. De olie die je daaruit kunt winnen is reinigend en te gebruiken als je verkouden bent. De bladen met de opgerolde, scherpe punten, verwijzen naar wapens die onklaar zijn gemaakt. Mensen zullen vrede leren en weten dat dat leven dicht bij het hart van de Allerhoogste is. Het visioen van de wapens die zijn omgesmeed tot nuttige werktuigen hebben de heelheid van het volk op het oog en zijn daarom alleen al goed.

Zondag 15 december, 3e advent

 

Micha 6 : 1 – 8

“Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de HEER van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van de God”.  Micha 6 : 8

De derde krans is bovenop nummer een en twee geplaatst, zo stijgt de schikking omhoog. Versierd met takken van de levensboom, de thuja (conifeer) en is het hele jaar groen en heeft een sterke een aangename geur.

Erop ligt een snoer van pinda’s, voor de vogels van de hemel, aangevuld met diverse bessen. We weten dat we op onze levensweg alleen maar hoeven te letten op: hoe doen we recht? Onze levensopdracht is het om mens, dier en schepping goed tegemoet te treden.

Vogels leven van wat ze vinden, genadebrood. Wij helpen ze door naar hen om te zien, en natuurlijk naar mensen! Het is iets om ons over te verheugen en ruimhartig te delen van wat wij ontvangen.

Zondag 22 december, 4e advent

 

Micha 7 : 18 – 20

U blijft niet woedend op wie er van uw volk nog over zijn; liever toont u hun uw trouw”.  Micha 7 : 18

Deze zondag staat in het teken van de trouw van God aan ons. Want God is een God die vergeeft. Op die God stelt Micha zijn vertrouwen. In de natuur symboliseert de klimop “trouw” De vierde en laatste krans is groen van de klimop, een hoopvolle kleur, kleur van leven. Het is een taaie plant die altijd een weg vindt om te groeien. Klimop staat symbool voor trouw door de sterke hechtwortels. Micha zegt dat de Eeuwige niet woedend blijft, maar liever trouw blijft aan wie op weg ten leven wil gaan. Dit is geen recht weg, maar een met omwegen, zoals de kronkelige klimop.

Kerstfeest 25 en 26 december

 Johannes 1 : 1 – 14

“In het Woord was leven en het leven was het licht voor de mensen. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen”.

Johannes 1 : 4 – 5

“Het licht schijnt in de duisternis”

De kroon op al deze kransen is de bol in top. De tijd van wachten wordt afgerond met een bol vol licht en bloemen. Wit als kleur van zuiverheid, licht omdat leven veel licht nodig heeft. In de kersttijd wachten we op het licht dat terugkeert aan de hemel. De bol die we hier zien is een tegenhanger van de hemel die wij als een koepel waarnemen. De lichtjes zijn de sterren. Kerst zegt dat het Woord levend wordt. Woord, licht en leven zijn de drie steunpunten waarop ons geloof kan rusten. Johannes bemoedigt ons met het licht en dat zien we terug in de versiering van de bol met groen, lichtjes en geurende bloemen.

sterren122019

Advent en Kerstmis 2019

Geef Licht

 

 adventlicht122019

 

 

Ontvang licht

Om toe te leven naar het kerstfeest ontvangen alle kerkgangers een Adventskalender. Voor de gezinnen is er een kindereditie beschikbaar. Beide kalenders geven voor elke dag teksten en ideeën om stil te staan bij de betekenis van het Kerstfeest.

Sparen om licht te geven

Met Kerstmis wordt er gecollecteerd voor Kinderen in de Knel. De diaconie deelt geen spaardoosjes uit maar hoopt toch dat u deze Adventsperiode gaat sparen voor dit goede doel.

Licht voor iedereen

Zowel bij het dorpshuis de Weersterheem als bij de kerk van Wirdum komt er een Kerstfeest voor het hele dorp. Alle inwoners van het betreffende dorp worden uitgenodigd om onder het genot van een kopje warme chocolademelk elkaar te ontmoeten. De kinderen kunnen een selfie maken in de Kerststal en de dieren aaien. Ook wordt mensen gevraagd na te denken over wat Kerstmis voor hen betekent. Daarom wordt iedereen uitgenodigd om zijn Kerstboodschap of Kerstwens te laten stralen in de nacht. Komt u ook en neemt u uw buren, kinderen of kleinkinderen mee?

Dorpshuis Weersterheem zaterdag 21 december tussen 16:00 en 18:00

Kerk van Wirdum zondag 22 december tussen 16:00 en 18:00

 

Help mee, geef licht!

Voor alle activiteiten hebben we uw hulp nodig. Wilt u glazenpotten sparen en meebrengen naar de kerk? Liefst potten met een vrij brede opening zoals groentepotten of pindakaaspotten. Graag schoon inleveren.

De cantorij heeft vooral zangers nodig maar zangeressen zijn ook zeer welkom. Kom mee oefenen en zingen. Graag melden bij Karl.

driewijzenkerst122019 

 

Licht ons gegeven!

Kerstnacht is er een kerkdienst waaraan de cantorij zal meewerken. Deze dienst begint al om 20:00 u. Thema: “Licht voor de wereld”. Kerstmorgen is er een eredienst waarbij de gemeentezang begeleid zal worden door Robert Spannenberg en een aantal muzikanten. De leiding van de kindernevendienst zal zorgen dat het ook voor de jongste kerkgangers Kerstfeest wordt. Het thema is: “Zoon ons gegeven”. Tweede Kerstdag bent u van harte welkom bij de viering die door de werkgroep eredienst wordt voorbereid.

Ds. Christel Minnaard

 

Filmavond Garrelsweer

Op vrijdag 17 Januari 2020 Willen we samen een film bekijken en daarover napraten.

Welke film het wordt zullen we nog bekend maken in Groeiwijzer en op de website

Tijd 19:30 zaal achter de kerk in Garrelsweer

inlichtingen Ike Postma Tel. 0596-572215 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.