Bannerpkngww1

MEDITATIE

Hopelijk als u dit leest hebben we nog geen last van de gruwel winter die Piet Paulusma ons voorspelde, al reeds in november.
Gelukkig alleen op basis van statistieken, dus niet door naar de lucht of naar de vogels te kijken. Sommige mensen hoorde ik wel zeggen, niet gek weer eens een strenge winter, gelukkig heeft PP het niet voor het zeggen.
Afwachten maar.
Ik mocht een inval dienst voor ds. Poot doen in een gemeente. Tot mijn verbazing kwam de koster z’n zorg uiten in de consistorie of er wel genoeg stoelen waren voor de kerkenraad. De kerk zat bomvol. Normaal 35 tot 45 man (zoals bij ons ongeveer) maar nu 135 a 145.  Misschien vanwege de advent viering, 2e Advent zondag? Of vanwege het koor dat er was. Of...vanwege de verwachting van ds. Poot. (Ik heb maar niet de gedachte gehad dat er zoveel mensen waren vanwege Piet Ketting) Ik heb er trouwens al helemaal een hekel aan dat men voor een bepaalde predikant naar de kerk komt, of niet. Je komt naar de kerk om God, om Jezus te ontmoeten, om het netjes te zeggen. Of beter nog je gaat naar de kerk om God te eren!
Ik verbaasde me ook al toen de preekvoorziener me belde, nadat hij mijn tel.nr. van ds. Poot had gekregen over de opmerking, “Wij houden wel vast aan Christocentrische preken”.
Christocentrisch: m.a.w. Jezus Christus als middelpunt, centraal! Het gaat om Hem, zonder Christus is er zelfs helemaal geen christen. Maw om christen te zijn moet je in Jezus Christus geloven. Als je hier over nadenkt dan zeg je, ja...logisch, dat snap ik.
Maar is de kerk dan al zover afgedwaald dat deze opmerking nodig is?  We verwachten een Christocentrische preek? Daarom zijn we toch christen!
Helaas is dat niet zo logisch. Er schijnen nogal wat predikanten/voorgangers te zijn die niets met God of Jezus hebben en een soort sociaal evangelie prediken. En verder ook niet in de lichamelijke opstanding van Jezus geloven.
Wanneer men dan vaststelt dat de kerkverlating toeneemt en men daarvoor allerlei redenen verzint, zie ik zelden of nooit als reden aangevoerd: Geen Jezus meer in de preken, geen geloof in de opstanding.
Geen geloof in de opstanding van Jezus houdt in dat er ook geen opstanding is voor de gelovigen. Daar gaat de vreugde en blijdschap van het evangelie, wat ons verteld dat er een leven is na dit leven, of anders gezegd: We sterven niet maar we leven voort! We leven voort in eeuwigheid.
In het huis van mijn Vader zijn vele woningen, anders zou ik Ik het u gezegd hebben.
Met het huis wordt de tempel bedoeld, en de vele woningen zijn kamers, in Zijn huis, de Tempel, logeerkamers eigenlijk. Er is daar plaats omdat we mogen leven na onze opstanding.
Er is hier nog veel meer over te zeggen, maar dan wordt het wel een heel erg lang verhaal. Maar laten we het er eerst maar ophouden dat we Christus centraal stellen, moeten stellen. Christocentrisch!                                                                        

Met vriendelijke groet aan u allen.

Piet Ketting

PS.: Wilt u eens praten of gewoon een bezoekje, geef het even aan. Mijn tel.nr. of e-mailadres vindt  u wel in de Groeiwijzer.