Bannerpkngww1

MEDITATIE

Beste mensen,
Dit is de eerste groeiwijzer van het jaar 2018. Eind januari als u dit leest. We hebben in de afgelopen periode ook br. Hindrik Kuiper naar Zijn laatste rustplaats gebracht. Zie daarvoor de in Memoriam.
Meerderen hebben ook verdrietige dingen meegemaakt, dat vader overleden is, bij verschillende families. Anderen hebben weer blijde dingen meegemaakt en zo gaat het leven verder. Ieder met z’n “up’s and down’s”, zeggen we dan.
Sommige mensen vinden in hun “down’s” om het zo te zeggen, bemoediging en troost in hun geloof. Anderen hebben het er moeilijk mee, de “waarom” vragen hoor je regelmatig en “waarom vragen” zullen we allemaal hebben.
“Waarom?” omdat we het geheel niet zien. We weten niet wat er achter de horizon gebeurd om het maar zo te zeggen.
Ik was kort geleden op een conferentie en een van de sprekers, een rabbi, had het ook over het “waarom” en zei, ik wil proberen het wat duidelijker te maken met een gedichtje, ik vond het wel verhelderend.
Vertaald via Hebreeuws-Engels en toen in Nederlands, dus het loopt niet even mooi overal:

Het Blaadje,
Bij de weg daar stond een boom, met takken en een bladerkroon, een blaadje dat was losgegaan, dat raakte daar de aarde aan.
Een tsaddiek gaande op zijn pad, het blaadje daar gevonden had.(Een tsaddiek is een rechtvaardig persoon) “Waarom ging jij van het takje heen, gevallen op de grond alleen”?
Het blaadje zei: “vraag mij het niet, waarom dit met mij is geschied; mijn takje schudde in de wind, en zo op aarde u mij vindt”!
De tsaddiek vroeg nu aan de tak, waarvan het blaadje nederbrak: “Waarom jij schudde in de wind, en ik op de grond het blaadje vind”?
Toen zei de tak: “Ik weet het niet, ik ben het niet die doet geschied, het was de wind die plotsklaps kwam en uit de boom het blad mee nam”.
“Wind, o wind, zeg jij mij nou wat jij dan van dat blaadje wou, waarom blies jij met windgeruk het blad van zijne takken stuk”?
Toen zei de wind: “ik weet het niet, ik ben het niet die doet geschied, mijn mal’ach zei: “met kracht ga blazen wind, en niet gewacht!” (mal’ach is een engel/boodschapper)
“ Engel-Mal’ach u de vraag, weten wil ik toch zo graag: waarom dan vroeg u met uw macht, de wind te blazen met zo’n kracht?”
Toen zei de engel: “vraag mij niet, ik ben het niet die doet geschied, het was de Schepper van het Al, Hij was het die het mij beval!”
“Schepper, Schepper, Hoge Heer, wil mij zeggen deze keer, wat de diepe reden is, dat het blad beneden is!” (Waarom!)
En de Schepper, alleen Hij was het Die de tsaddiek zei, “Kijk een wormpje op het pad, van de zon te lijden had. ’t Voelde zich in bitt’re nood, daarom dat Ik toen gebood:
“ Engel-mal’ach, kom erbij, neem de wind mee aan je zij, blaas de takken hevig aan, dat het blad omlaag kan gaan!”
De tsaddiek zag: De worm beneden, onder ’t blad sliep hij tevreden.
U zult misschien niet veel hebben aan dit gedichtje/verhaaltje, maar het geeft wel aan dat achter veel “Waarom vragen”, een heel verhaal schuilt. Ik wens u allen Gods onmisbare zegen voor de komende tijd!

Hartelijke groet,
Piet Ketting.