Bannerpkngww1

Overig Nieuws

Op zondagmiddag 11 november a.s. zal om 16.00 uur de jaarlijkse Koopvaardijdienst weer worden gehouden in het zeemanshuis aan de Borkumweg 2 in de Eemshaven.

U bent allen van harte welkom.

 

 

STOLPERSTEINE IN GARRELSWEER
Op 8 oktober komt Gunter Demnig naar Garrelsweer om er 4 stolpersteine te leggen bij het vroegere huis van de Joodse familie Cohen aan de Stadsweg nr. 9. Ver voor de oorlog woonde de familie Cohen hier al.

Vader Filippus Cohen had hier een Joodse slagerij en werd daarbij geholpen door zijn zoon Salomon. Moeder Mietje Cohen – Gans deed de huishouding. Er was ook nog een dochter Kaatje, die onderwijzeres was aan de openbare school in Garrelsweer. Later aan een school in Pesse en toen Joden geen les meer mochten geven op gewone scholen werd ze juf aan een Joodse school in Amersfoort.
Zoon Salomon werd in Garrelsweer opgepakt op 10 juli 1942 en met het eerste transport vanuit kamp Westerbork op 15 juli 1942 getransporteerd naar Auschwitz waar hij op 12 augustus overleed.
Zijn ouders Filippus en Mietje werden op 9 maart 1943 gearresteerd en eveneens via kamp Westerbork getransporteerd naar Sobibor waar ze direct na aankomst op 20 maart 1943 in de gaskamers om het leven werden gebracht.
Kaatje was door de verzetsgroep Garrelsweer ondergebracht in Oosthuizen (Noord-Holland) waar  ze onder de naam Katharina Cleveringa werkte  in een hotel.
Door verraad werd zij op 21 januari 1944 gearresteerd. Ze werd vastgezet in Amsterdam en daarna in Arnhem. Op 8 februari werd ze overgebracht naar kamp Westerbork. Van daaruit werd ze op transport gesteld naar Auschwitz waar ze direct na aankomst op 6 maart 1944 werd omgebracht.

De Stichting Historie Garrelsweer en de Werkgroep Erediensten van de PKN-kerk in  Garrelsweer hebben het geld bijeen gebracht om het leggen van de stolpersteine mogelijk te maken.
Bijdragen werden ontvangen van de rommelmarkt, SNS Fonds Eemsmond en het Loket Leefbaarheid. De Gemeente Loppersum heeft geholpen met de aanleg van de plek waar de stenen komen te liggen.
De bijeenkomst begint om ca 15.00 uur bij het adres Stadsweg 9 Garrelsweer.

Geert Vos