Bannerpkngww2

ANDER NIEUWS OP KERKELIJK GEBIED

 

KLEINE GEMEENTE IN GRONINGEN EN DRENTHE:

 “LATEN WE HET EINDVISIOEN NAAR VOREN HALEN”

 

Bierum, Holwierde, Krewerd, Losdorp en Spijk: samen één regiobestuur met behoud van eigen kerken

Het noorden van Groningen is een krimpgebied. Jonge generaties trekken weg om ergens anders te gaan werken en wonen. Deze krimp zie je ook terug in de gemeenten in Bierum, Holwierde, Krewerd, Losdorp en Spijk. Ds. Knol: “De gemeente Holwierde-Bierum-Krewerd, is geen vergrijzende gemeente. Nee, het is gewoonweg vergrijsd.” De ouderen in de gemeenten zijn verbaasd dat de jongeren die er nog wel zijn zich niet aansluiten bij de kerk, want zelf ervaren ze het als een onmisbare en warme plek. Datzelfde geldt voor de gemeente Spijk-Losdorp.

Deze gemeente overleggen al langer met elkaar in een regio- overleg, maar overwegen nu om daar ook bestuurlijke verantwoordelijkheid neer te leggen.

Zodat de plaatselijke kerkenraden meer tijd en energie overhouden voor de inhoudelijke zaken. Ds. Gerard Knol: “Als je los bent van de gedachte de bestaande kerk in stand te houden, heb je meer ruimte om met nieuwe ideeën bezig te zijn. Je krijgt dan de vrijheid om voorbij je oude vertrouwde

beeld te kijken.”

En dit alles vanuit de wens om niet te wachten tot het schip strandt, maar om als gemeenten toekomstgericht beleid te formuleren zodat de kerken in de dorpen present zijn en blijven. Wel zijn de Groningers heel stellig: samenwerken, ja! Fusie, nee! Of zoals Piet Kort, voorzitter van de

kerkenraad het zegt: “Mensen gaan kapot aan fusies. Dat kost een bak energie en frustratie. Zonde, want die plaatselijke gemeente moet blijven doorgaan.”

Ze halen, zoals ze het zelf zeggen, het eindvisioen naar voren door bestuurlijk op zoek te gaan naar een lichtere vorm van kerk-zijn. Daarnaast zijn ze - in samenspraak met de dienstenorganisatie - voorzichtig op zoek naar pioniersmogelijkheden.

Daarom is ds. Jake Schimmel van plan om met mensen uit deze generatie in gesprek te gaan over wat hen bezighoudt, wat hun vragen zijn, wat ze nodig hebben en wat de kerk voor hen daarin wellicht kan betekenen. Hij droomt van het opbouwen van een warme geloofsgemeenschap voor deze generatie. Van de ‘landelijke kerk’ heeft hij geleerd dat een pioniersplek niet bedoeld is om mensen de kerk in te trekken, maar om de kerk naar buiten te brengen.

Dat spreekt hem enorm aan. “Je hoeft niet te geloven om je aan te sluiten bij deze nieuwe geloofsgemeenschap, maar het is wel goed als het helder is dat het er daar in een pioniersplek over gaat. Een combinatie van vrijblijvendheid, maar ook duidelijk van het geloof. Die combinatie daar

zoek ik naar.”

Ds. Knol onderstreept de droom van ds. Schimmel van harte, maar voegt daar ook aan toe: “En laten we dan ook eerlijk zijn over dat de bestaande gemeente kerk daardoor misschien de pijn van zijn eigen tekortkomingen voelt, maar dat moet ons niet tegenhouden om nieuwe wegen te zoeken.”

Jurjen de Groot kijkt terug op een inspirerende dag: “Iedere keer ben ik weer onder de indruk van de veerkracht van plaatselijke gemeenten en het verlangen om kerk te zijn midden in de samenleving. In mijn bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen de plaatselijke verhalen een belangrijke plek

  1. Het zijn onmisbare en inspirerende richtingwijzers voor het toekomstgerichte beleid van de dienstenorganisatie.”

*Overgenomen uit de Nieuwsbrief van de Protestantse Kerk in Nederland.*