Bannerpkngww2

 

Voor de dorpskrant Rondom Wirdum schrijf ik een column. Omdat wie in Garrelsweer of Winneweer woont deze niet kan lezen hieronder de tekst.

 

ZIN ZIEN

Column: ds. Christel Minnaard

Het was door de coronamaatregelen al lang geleden dat ik in de kerk van Wirdum was. Maar de laatste en heetste week van de schoolvakantie was ik er eindelijk weer eens door de kinderactiviteit. Buiten was het bloedheet maar binnen in de kerk was het heerlijk koel. De hal is mooi opgeknapt en de kerkzaal opnieuw stijlvol ingericht. Een plek van stilte, rust en koelte voor een verhitte dominee die heeft staan dansen en toneelspelen bij 30 graden.

Het gastenboek vertelt dat de stilte meer mensen goed doet. En ik vraag mij af wat die mensen van dichtbij en ver weg hier in de kerk gevonden hebben. Misschien net als ik een gevoel van veiligheid. De dikke muren lijken immers de wereld met al haar problemen bij me weg te houden. Misschien ook wel rust. Want het licht van de kaarsjes maakt mij milder over mijzelf en positiever over mijn medemens. Ik vind er ook verbondenheid met al die mensen die voor mij deze kerk bezochten, vandaag, gisteren en eeuwen terug. Die hier kwamen om te trouwen en te rouwen. Hier op zondag zaten uit overtuiging of uit plichtsbesef. In goede tijden en in tijden van oorlog of de Spaanse griep. En mensen zoals ik, die hier kwamen omdat ze geloven dat ze God nodig hebben en hopen Hem in de kerk te vinden.

De deur van de kerk kraakt en er komt iemand binnen. We praten over hoe mooi de kerk is geworden en hoe het met ons gaat. Een gesprek over de onzekerheden en moeilijkheden en over hoop en overtuiging. Het gesprek doet me goed. En dit is wat ik ook vond ik de kerk van Wirdum. Iemand die naar je luistert en die je wat te vertellen heeft. En dat allemaal bij u in het dorp en elke dag open.

 

kerk wirdum