Bannerpkngww2

Hulpvraag Polen inzake vluchtelingen Oekraïne groot!

  

Dhr. Klaas Arend Wildeboer voorzitter van Stichting Medische Hulp Nederland - Polen en inmiddels Ere-burger van Oswiecim/Auschwitz (40.000,00 inwoners) een alarmerend verzoek ontving om hulp van de burgemeester Smolarek van de Gemeente Oswiecim/Auschwitz, dit ivm de enorme aantallen (intussen circa 3- 3.5 miljoen) vluchtelingen uit Oekraïne. Deze vluchtelingen worden in eerste instantie in Polen opgevangen. Door deze alarmerende hulpvraag kwam bovengenoemde stichting wederom in actie. Polen dreigt onder de enorme aantallen vluchtelingen te bezwijken. Dus ook de stad Oswiecim. Vele honderden gebroken gezinnen, veelal moeders met kinderen, zijn al in Oswiecim bij Poolse gezinnen ondergebracht! De verwachting is dat er nog ettelijke duizenden in deze omgeving zullen volgen! Hiervoor is o.m. een prachtig historisch gebouw in het dorp Rasjko vlakbij Oswiecim, in een prachtige omgeving, geheel geschikt gemaakt om deze vluchtelingen te kunnen opvangen. Hier kunnen ze eerst een beetje tot rust komen. Op 16 en 17 mei jl. zijn geld en goederen door het organisatie comité (vrijwilligers) afgeleverd in Rasjko. Ook nu zien we het aantal vluchtelingen door de verschrikkelijke en niet te bevatten en niets ontziende oorlogshandelingen in de Donbas regio, de vluchtelingenstroom nog steeds toenemen. De hulp blijft hoe verschrikkelijk het is en ook klinkt nog steeds hard en broodnodig.       

Op 26 aug. a.s. vertrekt er opnieuw een delegatie met geld en goederen naar Oswiecim en Rasjko. In verre weg de meeste gevallen kunnen huishoudelijke, persoonlijke hygiënische en eenvoudige medische hulpmiddelen e.d. en andere noodzakelijke zaken prijstechnisch beter in Polen worden aangeschaft. Gezien de waarde van de euro t.o.v. de Poolse Zloty.

Uw zeer gewaardeerde financiële bijdrage kan worden overgemaakt op bankrekeningnummer van de diaconie NL54 RABO 0373737173 onder vermelding Polen. 

 

Doet u dat voor 25 aug. 2022 dan kan uw gift contant mee, en weet u zeker dat het gehele badrag op plaats van bestemming wordt besteed. 

Namens de vluchtelingen uit Oekraïne en de Poolse opvangende Europese medeburgers alvast onze niet in woorden uit te drukken dank!!  

  

 Grojec

 

In Grojec een dorp 8 km van Oswiecim is de zorginstelling PANSTWOWY ZAKLAD OPIEKUNCZO - LECZNICZY  ( PZOL) gevestigd.

Dit is een zorginstelling voor 140 vrouwen met een hersenaandoening in allerlei gradaties. Van relatief matige tot zeer zware hersenaandoeningen.

Deze laatste categorie kan alleen maar een zeer liefdevolle behandeling en verzorging worden geboden. Dat krijgen ze dan ook! Het is hartverwarmend en vaak ontroerend te zien hoe ze door het personeel worden verzorgd!

Zo heeft de Stichting Medische Hulp Polen in de afgelopen jaren, sinds 1988, mee kunnen helpen om de behandeling van de patiënten en de huisvesting/gebouwen substantieel en naar Europese normen te verbeteren.

Dat is maar goed ook want anders had PZOL moeten sluiten.

Ook de omstandigheden en voorwaarden waaronder het personeel moet werken zijn veel verbeterd.

Klaas en Mieke Wildeboer bezoeken zeker jaarlijks soms vaker al meer dan 30 jaren PZOL.

Altijd zijn patiënten en personeel blij wat er weer voor hun wordt meegebracht.

Dagbesteding

Voor de patiënten die deel kunnen nemen aan de dagbesteding zijn altijd weer blij als er bijv. breigaren, nagellak, kralen en sierraden, die door ons zijn afgedankt meenemen. Die weten ze te verwerken in ware kunstwerken!

Ook persoonlijke hygiënische verzorgingsmiddelen zoals: zeep, tandpasta, tandenborstels, verbandstoffen en o.m. incontinentieverband zijn welkom.

Namens patiënten en personeel van PZOL alvast hartelijk dank